You can use several discounts and surcharges at the same time.
They are always calculated in order of their position in the configuration, from top to bottom.

Let's look at the calculation in details using an example. Let's say we have a sea tour:

The customer made a reservation:

- 2 tickets for adults = 2 * 1000 = $2000.
- 3 tickets for children = 3 * 600 = $1800.
- 5 extra wetsuits = 5 * 100 = $500.
- With his camera

- 10% surcharge on the camera price
- 50% discount on wetsuits
- 40% holiday discount on the total cost.

Before we will apply the discounts, we have this table of calculation:

Element | Cost | Calculation |

Adult ticket | 2000 | 2000 |

Children's ticket | 1800 | 1800 |

Wetsuit | 500 | 500 |

For this price component, only price options are selected on the **Applicability** tab.
This means that the cost of the wetsuit is not taken into account when calculating the surcharge.

We calculate. 10% * (2000 + 1800) = $380.

The surcharge is distributed evenly between price options. For $190 each.

Element | Cost | Calculation |

Adult ticket | 2000 | 2190 |

Children's ticket | 1800 | 1990 |

Wetsuit | 500 | 500 |

10% surcharge | 380 | - |

For this price component, conversely, only the wetsuit is selected on the **Applicability** tab.
This means that the cost of the price options is not taken into account when calculating this surcharge.

Let's calculate: 50% * (500) = $250.

Discount applies only to the wetsuit.

Element | Cost | Calculation |

Adult ticket | 2000 | 2190 |

Children's ticket | 1800 | 1990 |

Wetsuits | 500 | 250 |

10% surcharge | 380 | - |

50% discount | -250 | - |

Discounts and surcharges are calculated from the **Calculation** field (not from the initial cost).
This discount applies to all price options and fields.
It needs to be distributed evenly among all these elements.

40% * (2190 + 1990 + 250) = $1772.

= 590.67 + 590.67 + 590.67

= 590.67 + 590.67 + 590.67

You need to subtract $590.67 from each element.

We start subtracting from the smallest elements.

Wetsuit: 250 - 590.67 = -$340.67.

Wetsuit: 250 - 590.67 = -$340.67.

It turned out that the wetsuit price was overlapped completely, and there are unspent funds left.
Let's recalculate the discount taking into account these funds.

590.67 + 590.67 + 340.67 = $1522.

= 761 + 761

590.67 + 590.67 + 340.67 = $1522.

= 761 + 761

This discount should be distributed between the two remaining items.

Children's ticket: 1990 - 761 = $1229.

Adult ticket: 2190 - 761 = $1429.

Children's ticket: 1990 - 761 = $1229.

Adult ticket: 2190 - 761 = $1429.

Element | Cost | Calculation |

Adult ticket | 2000 | 1429 |

Children's ticket | 1800 | 1229 |

Wetsuit | 500 | 0 |

10% surcharge | 380 | - |

50% discount | -250 | - |

40% discount | -1772 | - |

Amount | 2658 | 2658 |

As a result, the invoice displays all the information from the second column.
The calculations are hidden.

Didn't find the answer to your question?

Feel free to ask it at

Feel free to ask it at